СПЕЦІАЛЬНІСТЬ: КУЛЬТУРОЛОГІЯ

Культурологія як наука та освітня традиція має відносно нову історію в українському інтелектуальному просторі. Але на сьогоднішній день - це одна з найперспективніших галузей гуманітарних досліджень.

Культурологія - це міждисциплінарний проект на перехресті філософії, філології, соціології, мистецтвознавства, арт-менеджменту, геополітики і журналістики. Завдяки своїй гнучкості культурологія збагачує практичні здібності креативної особистості. Завдяки високому академізму - дає можливість вільно почувати себе у світі глобального суспільства, зберігаючи здатність до аналізу медіа, Інтернету, маніпуляцій в ЗМІ, реклами і влади.

photo 2019 07 18 21 21 18

Маючи культурологічну освіту, можна стати вченим-теоретиком, фахівцем з фундаментальних і актуальних прикладних питань: індустрія розваг, брендинг, реклама, інформаційна війна, ідентичність, Схід і Захід тощо. Можна докласти себе до практик і займатися культурними індустріями в області креативної економіки: фонди, музеї, кластери, арт-журналістика, арт-критика.

Культурологія тісно пов'язана з перспективними напрямами сучасної європейської гуманістики: cultural studies, media studies, memory studies, art studies, political studies, social analysis, теорія кіно и ТВ. Культурологічну освіту мають нині працюючі відомі журналісти, блогери, письменники, вчені, викладачі, куратори, дипломати.

Культурна дипломатія - важливий аспект культурології в рамках геополітики. Арт-кураторство - найбільш актуальний вияв практичної культурології. Культурологи-теоретики мають можливість здійснювати наукові студії з культурної антропології та воркшопи з копірайтингу, арт-терапії, комунікації.

Певною мірою культурологічність стала символом трьох якостей сучасної людини: креативність, діалогічність та критичність. Глибинний смисловий аналіз світу соціуму та мистецтва як тексту та докладання його до науки і управління - наша задача.